Blogi - Sairastelujen jälkeen takaisin salille!

15.03.2018

SAIRASTELUN JÄLKEEN TAKAISIN SALILLE

Talven flunssakausi on täällä taas; sosiaalinen media vilisee flunssa päivityksiä ja joka toinen, jonka kanssa juttelet, kertoo enemmän tai vähemmän flunssan vaivanneen viime aikoina. Vain harva selviytyy talvesta ilman pientäkään sairastelua. Treenisielua tietysti harmittaa, jos treenit ovat jääneet tauolle ehkä pariksikin viikoksi ja juuri saliharrastuksen aloittanut kokee helposti lamaantumisen hyvän alun tyssättyä. Treeneihin paluu ei aina välttämättä suju kuin strömsössä; se voidaan tehdä liian rajusti tai sitten sen tekeminen onkin vaikeaa ja tahmeaa.

Varsinkin, jos on ollut pahasti sairaana, kannattaa treeneihin paluu tehdä maltillisesti. Vaikka sohvan pohjalta noustuaan varmasti onkin intoa täynnä raudan pariin (mikä on tietysti hyvä juttu!) , niin treeneissä ei kannata lähteä suoraan siitä mihin jäi. Jos treenit sisältävät mahdollisia tehokeinoja tai supersarjoja, kannattaa ne jättää ensimmäisien treenien kohdalla väliiin ja tehdä simppeliä perustreeniä suorine sarjoineen. Painoissa ei kannata lähteä hakemaan niitä uusia ennätyksiä, vaan vaikka mielummin laskea vähän. Jos treenitaukoa ja sairastelua on takana useampikin viikko, on hyvä myös varoa liian suurta kuormitusta yhtäkkiä. Tästä voi huolehtia siten, ettei ainakaan vedä liian montaa treenipäivää peräkkäin tai vaikka neljän salitreenin sijaan tehdäkin ensimmäisellä viikolla kolme. Näin kroppa tottuu taas rasitukseen ja on seuraavalla viikolla taas iskussa!

Vasta-alkanut salillakävijä taas voi tuntea hankalaksi saada taas treeneistä rutiineja. Varsinkin selkeän elämäntapamuutoksen tekijöille tämä voi olla hankalaa ja luoda tunteen, että taas meni mönkään. Asenne kohdilleen ja katse eteenpäin tässä kohtaa! Kaikki tulevat välillä kipeiksi, mikä ei romuta jo tehtyjä tuloksia tai vie pois sitä, minkä olet jo treenistä oppinut ja sisäistänyt. Taudin selätettyä tuleekin arkikiireitä ja menoja, joten jos sitä treenein starttausta vielä parilla päivällä siirtäisi…Kun terveys on koittanut, kannattaa treenit aloittaa taas mahdollisimman pian. Kun paluun on tehnyt, on parin viikon päästä unohtunut että missään sohvan pohjalla oltiinkaan!

Joskus pienet flunssan ”jämät” viipyvät yllättävänkin pitkään, vaikka olotilassa ei enää mitään huomaisikaan. Näiden jämien ollessa, voi omien tuntemusten ja harkinnan mukaan maltilal palata liikkumaan, mutta hapenottoelimistöä koville laittavaa, korkeasykkeistä treeniä (esim. HIIT-treenit) kannattaa välttää ja ottaa ne mukaan vasta myöhemmin. Vaikka mitään ei olisikaan, on flunssan jälkeen fiksua korvata tällaiset treenit ensin tasasykkeisemmällä aerobisella liikunnalla; hapenottoelimistö on kuitenkin ollut kovilla taudin kourissa. Aina ikävistäkin asioista kannattaa etsiä positiivisia puolia ja sairastelun suhteen se on se, että se auttaa muistamaan kuinka huippujuttu onkaan treenata ja liikkua!

Pysykäähän terveinä ja nauttikaa treeneistä!


Emmi Juhala
Personal Trainer