Blogi - Sairastelujen jälkeen takaisin salille!

15.03.2018

SAIRASTELUN JÄLKEEN TAKAISIN SALILLE

Talven flunssakausi on täällä taas; sosiaalinen media vilisee flunssa päivityksiä ja joka toinen, jonka kanssa juttelet, kertoo enemmän tai vähemmän flunssan vaivanneen viime aikoina. Vain harva selviytyy talvesta ilman pientäkään sairastelua. Treenisielua tietysti harmittaa, jos treenit ovat jääneet tauolle ehkä pariksikin viikoksi ja juuri saliharrastuksen aloittanut kokee helposti lamaantumisen hyvän alun tyssättyä. Treeneihin paluu ei aina välttämättä suju kuin strömsössä; se voidaan tehdä liian rajusti tai sitten sen tekeminen onkin vaikeaa ja tahmeaa.

Varsinkin, jos on ollut pahasti sairaana, kannattaa treeneihin paluu tehdä maltillisesti. Vaikka sohvan pohjalta noustuaan varmasti onkin intoa täynnä raudan pariin (mikä on tietysti hyvä juttu!) , niin treeneissä ei kannata lähteä suoraan siitä mihin jäi. Jos treenit sisältävät mahdollisia tehokeinoja tai supersarjoja, kannattaa ne jättää ensimmäisien treenien kohdalla väliiin ja tehdä simppeliä perustreeniä suorine sarjoineen. Painoissa ei kannata lähteä hakemaan niitä uusia ennätyksiä, vaan vaikka mielummin laskea vähän. Jos treenitaukoa ja sairastelua on takana useampikin viikko, on hyvä myös varoa liian suurta kuormitusta yhtäkkiä. Tästä voi huolehtia siten, ettei ainakaan vedä liian montaa treenipäivää peräkkäin tai vaikka neljän salitreenin sijaan tehdäkin ensimmäisellä viikolla kolme. Näin kroppa tottuu taas rasitukseen ja on seuraavalla viikolla taas iskussa!

Vasta-alkanut salillakävijä taas voi tuntea hankalaksi saada taas treeneistä rutiineja. Varsinkin selkeän elämäntapamuutoksen tekijöille tämä voi olla hankalaa ja luoda tunteen, että taas meni mönkään. Asenne kohdilleen ja katse eteenpäin tässä kohtaa! Kaikki tulevat välillä kipeiksi, mikä ei romuta jo tehtyjä tuloksia tai vie pois sitä, minkä olet jo treenistä oppinut ja sisäistänyt. Taudin selätettyä tuleekin arkikiireitä ja menoja, joten jos sitä treenein starttausta vielä parilla päivällä siirtäisi…Kun terveys on koittanut, kannattaa treenit aloittaa taas mahdollisimman pian. Kun paluun on tehnyt, on parin viikon päästä unohtunut että missään sohvan pohjalla oltiinkaan!

Joskus pienet flunssan ”jämät” viipyvät yllättävänkin pitkään, vaikka olotilassa ei enää mitään huomaisikaan. Näiden jämien ollessa, voi omien tuntemusten ja harkinnan mukaan maltilal palata liikkumaan, mutta hapenottoelimistöä koville laittavaa, korkeasykkeistä treeniä (esim. HIIT-treenit) kannattaa välttää ja ottaa ne mukaan vasta myöhemmin. Vaikka mitään ei olisikaan, on flunssan jälkeen fiksua korvata tällaiset treenit ensin tasasykkeisemmällä aerobisella liikunnalla; hapenottoelimistö on kuitenkin ollut kovilla taudin kourissa. Aina ikävistäkin asioista kannattaa etsiä positiivisia puolia ja sairastelun suhteen se on se, että se auttaa muistamaan kuinka huippujuttu onkaan treenata ja liikkua!

Pysykäähän terveinä ja nauttikaa treeneistä!


Emmi Juhala
Personal Trainer

Diabetes ja liikunta

01.03.2018

DIABETES – LIIKE ON LÄÄKE

Alustan tähän alkuun otsikkoaihetta niille, joille diabetes on vielä outo sairaus. Diabetes on kansantauti, jota sairastaa puoli miljoonaa suomalaista. Diabetes luokitellaan 1 ja 2 tyypin diabetekseen sekä raskausdiabetekseen. Lisäksi on harvinaisempia diabetestyyppejä, LADA ja MODY. Tässä tekstissä käsittelen 2 tyypin diabetestä, jonka syntyyn ja hoitoon pystymme vaikuttamaan omilla elintapavalinnoillamme. Tyypin 2 diabetesta edeltää usein metabolinen oireyhtymä eli sokeri-rasvahäiriö, jonka taustalla ovat sekä perimä että elämäntavat: liikapaino ja liikunnan puute. Metaboliseen oireyhtymään kuuluu sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden lisäksi keskivartalolihavuus, poikkeavat veren rasva-arvot ja kohonnut verenpaine sekä häiriöt veren hyytymisessä – eli lisääntynyt vaara sairastua valtimotauteihin (sepelvaltimotauti, aivohalvaus, jalkojen verenkiertohäiriöt).

Lyhykäisyydessään diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, jossa insuliinituotanto on häiriintynyt tai insuliinia ei pystytä käyttämään kehossa tehokkaasti tai näitä molempia. Diabetes on katala sairaus, koska se voi hiipiä vuosien saatossa hiljalleen ilman isompia oireiluita ja tieto sairastumisesta voi tulla shokkina. Hoitamattomana sairaus johtaa erilaisiin lisäsairauksiin. Niistä tärkeimmät ovat sydänveritulppa ja sydämen vajaatoiminta, aivoverenkiertohäiriöt ja -halvaus, krooniset jalkahaavat, munuaistauti ja munuaisten vajaatoiminta, näön heikentyminen tai jopa näön menetys. Huonosti hoidettuna kakkostyypin diabetes lyhentää elinikää 10–20 vuotta.

Mikäli haluamme elää mahdollisimman pitkän ja elinvoimaisen elämän kannattaa omia elintapoja tarkastella. Geneettinen perimä altistaa tyypin 2 sairastumiseen. Jokaisen meistä kannattaa tarkistaa omista elintavoista ruokailutottumukset, liikunta, tupakoimattomuus, stressitaso ja unen riittävyys. Elämän tulisi olla siis kaikenkaikkiaan tasapainossa. Sopivasti ravitsevaa ja monipuolista ruokaa, riittävästi liikuntaa, raikasta ilmaa sekä kokonaiskuormituksen hallintaa hyvällä fiiliksellä ja positiivisella energialla. Tasapainoisilla elämäntavoilla diabetes pysyy todennäköisemmin kaukana, tai ainakin hallussa ja voimme kaikinpuolin paremmin sekä henkisesti että fyysisesti!

2 tyypin diabetestä sairastavan liikunta ei vaadi erityisiä ohjeita vaan siihen pätee samat neuvot kuin muullekin kansalle. UKK:n liikuntapiirakan mukaisesti liikuntaa tulisi harrastaa 2,5 tuntia viikossa melko rasittavasti sekä lisäksi kaksi kertaa viikossa liikehallintaa ja lihasvoimaa lisäävää harjoittelua. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. puolen tunnin kävelylenkkiä suhteellisen reippaasti viisi kertaa viikossa ja esim. kerran viikossa kiertoharjoittelua ja kerran viikossa kuntosaliharjoittelua. Harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti, mutta säännöllisesti toteutettuna tapojen syntymiseksi.

Vuonna 2010 julkaistun liikuntatutkimuksen mukaan tehokkain liikuntamuoto tyypin 2 diabeteksen hoidon kannalta oli kestävyystyyppinen liikunta yhdistettynä voimaharjoitteluun. Kuntosaliharjoittelu vaikutti edullisesti sokeritasapainoon, hapenottokykyyn ja kehon koostumukseen. Kuntosaliharjoittelun avulla on mahdollista vaikuttaa edullisesti lihasmassaan; sokeriaineenvaihdunnan kannalta lihaskudos on erittäin merkitsevä kudos, koska siellä poltetaan ja varastoidaan sokeria. Lihaskudoksen määrä vähenee noin 40 ikävuoden jälkeen ja voimaharjoittelulla pystytään tehokkaasti vaikuttamaan lihasmassan säilymiseen ja jopa lisääntymiseen. Kuntosaliharjoittelussa on hyvä tehdä perusvoimaharjoittelua koko keholle, n 8-12 toiston sarjoissa 2-3 sarjaa / liike.

Mikäli harjoittelu on uutta, muista kysyä ohjausta ja apua ammattilaiselta.

Lääkärikäynnin yhteydessä on hyvä kysyä harjoittelun turvallisesta aloituksesta. Koskaan ei ole liian myöhäistä vaikuttaa omaan elämäänsä. Satsataan yhdessä tuleviin, terveisiin vuosiin!

Kirpsakkaa kevättä toivottaen ja auringosta nautiskellen,

Mari Heinola Fysioterapeutti, PhysioTrainer Liikuntamaailma

Blogi- Suuri huijaus

15.02.2018

Suuri huijaus

Ihminen on loistava huijaamaan, ja parhaiten itseään. Totuus on helppo piilottaa milloin mihinkin tekosyyhyn, syitä tekemättömyydelle keksin minäkin hyvin helposti, ja ignooraan syyt tekemiselle sisäisellä äänellä.
Painonpudotus tai pikemminkin painonlisäys on yleisimpiä itseensä kohdistuvia huijauksen kohteita.

Laihtuisin kyllä, mutta aineenvaihduntani….
Söisin terveellisesti, mutta ne juhlat…
Pudottaisin painoa, mutta kun on kesä…
Vyötäröllä on liikaa, mutta kyllä tässä iässä saa…

Aloin miettimään mitä jos vaihtaisin mutta sanan tilalle ja, muuttuisiko syiden sävy, ja parhaimmassa tapauksessa, loppuisiko syiden keksiminen ja sen sijaan lähtisin totuuden kautta kohti kevyempää elämää? Kokeillaan.

Laihtuisin kyllä, ja laihdunkin koska aineenvaihduntani saa liikunnasta vauhtia…
Söisin terveellisesti, ja juhlat ei haittaa, ne ovat vain muutaman tunnin…
Pudottaisin painoa, ja nyt kun on kesä, se onkin helpompaa, kun on ihania marjoja ja tuoreita kasviksia…
Vyötäröllä on liikaa, ja se on tässä iässä haitaksi joten aion tehdä jotain…

Hups, mitä oikein tapahtui? Yhden sanan muuttaminen vaihtoi koko lauseen tunnelman aivan toisenlaiseksi. Voisitko ajatella kokeilevasi samaa?
Kirjoita lauseet mitä toistat itsellesi ja muuta mutta sanan tilalle ja, ja katso mitä tapahtuu. Kun kirjoitat lauseet paperille, huomaat miten mielesi alkaa keksimään aivan toisenlaisia ajatuksia. Sanojen, niin ääneen lausuttujen kuin sisäisessä puheessa kuultujen voima on hurja. Mieti siis miten puhut itsellesi, kannustavasti vai lannistavasti, huijaten vai faktoissa pysyen.
Huijauksella on sekin huono puoli, että hyvin harvoin, tuskin koskaan, se auttaa pitkällä tähtäimellä. Olet ansainnut totuuden, se kirpaisee hetken, vie sinut toimintaan, ja palkitsee aina.

Helena Toivonen
hyvinvointivalmentaja
mindfulness -ohjaaja