Blogi - Loma

04.07.2018

Loma!


Onko ihanampaa sanaa? Loma antaa vapauden tunteen; olla ilman aikatauluja, suunnitelmia, ilman herätyskellon soimista aamulla. Joillekin suunnittelemattomuus voi aiheuttaa ahdistusta, minulle se on vapautta. Pääasia että viettää lomansa omien mieltymysten mukaan. Jos perheessä on monta, joiden toiveita on otettava huomioon, olisi hyvä jos jokaiselta edes jokin toiveista tulisi toteutettua. Näin kaikille jää lomasta hyvä fiilis.

Kesä on parasta aikaa myös aistia luontoa vaikkapa erilaisten liikuntaharrastusten parissa. Kävely luonnossa voi olla elämys, varsinkin kun muistaa avata kaikki aistit; näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaistit. Laita puhelin äänettömälle, jätä kuulokkeet kotiin ja mene luontoon. Aisti silmillä sen kauneus, kuule lintujen laulu, pörriäisten surina ja tuulen suhina, tuoksuttele metsän, kukkien, ruohon tuoksua, nappaa metsämansikka, mustikka suuhusi, tunne sammaleen pehmeys, puiden rungon karheus, polun epätasaisuus. Ei ihme että luonnolla on stressiä alentava vaikutus.

Voit kokeilla suppausta, melontaa, frisbeegolfia, pyöräilyä, uintia pehmeässä järvivedessä, mennä meren rantaan etc. Voit osallistua puistojumppaan; Jukan voimatreeneihin ma 23.7 Sorsapuistossa klo 17 tai ilmoittaudu suppaus -kokeiluun 16.7. Tee sitä mikä kiinnostaa tai älä tee mitään, lomalla on hyvä olla suorittamatta. Muutama viikko ilman liikuntaakaan ei ole pahitteeksi jos kehosi sitä tarvitsee. Itselle lomalla käy toisin, liikunta lisääntyy luonnostaan, kun ei tarvitse olla töissä ja on aikaa tehdä sitä mitä työpäivinä ei ehdi tai jaksa.

Voit myös ottaa kirjan käteen, lukea ja antaa vain mielikuvituksen lentää. Lepoa, ja tekemistä, sopivassa suhteessa. Oma lomani koostuu todennäköisesti hyvin paljon luonnossa olemisesta, mutta myös jonkin verran kulttuurista, kesän ihanat pienet näyttelyt maalla. Ja suurempiin on hyvä mennä jos sadepäivä sattuu kohdalle. Mustikkametsä, ja oleskelu puutarhakeinussa, siinä se. Kesän parasta.

Helena Toivonen
hyvinvointivalmentaja
mindfulness -ohjaaja