Blogi - Mikä estää kehitystäsi?

01.12.2017

OVATKO NÄMÄ SYYT KEHITYKESI TIELLÄ?

Joskus voi tuntua siltä, että ahkerasta treenaamisesta huolimatta ei kuitenkaan tulosta tapahdu suuntaan tai toiseen. Aloittelijalle tapahtuu yleensä hyvinkin nopeasti kehitystä treenitaipaleen alussa, mutta varsinkin jo hetken harrastaneille saattaa tämä tunne tulla tutuksi jossain kohtaa. Syy voi löytyä useammastakin tekijästä, tunnistatko niistä joitain omassa elämässäsi?

1.Kaavoihin kangistuminen
Liian samanlaiseen treeniin jumittuminen kuukaudesta toiseen on monille kompastuskivi. Mihinkäs sitä hyväksi havaittua vaihtamaan? Meidän kroppa on kuitenkin sopeutuvainen ja tottuu jatkuvasti samanlaiseen ärsykkeeseen. Lihakset ikään kuin tietävät mitä salilla on luvassa ja alkavat toimia rutiinin omaisesti harjoitteissa. Tämän vuoksi on tärkeää vaihtaa treeniohjelmaa tasaisin väliajoin, useimmille 2-3 kk välein on sopiva aika. Sama pätee myös ns.aerobiseen treeniin, senkin suhteen kannattaa käyttää mielikuvitusta ja hakea vaihtelua. Lenkkeily, pyöräily, jumppatunnit (esim.Body Combat, Spinning tai tanssitunnit), HIIT-treeni, porrastreeni...Tässäkin kroppa tottuu jatkuvasti samaan; postinkantajatkin tottuvat päivittäiseen rappusten ravaamiseen :)

2.Mukavuusalueella oleminen
Lopetatko sarjan, kun se alkaa poltella ja tuntua tiukalle? Siitä ne tärkeimmät toistot vasta alkaa! Monesti omia voimavaroja aliarvioidaan ja ei uskota, että enää pystyisi tekemään. Uskomalla itseensä ja keskittymällä täysillä, pystyy sen jälkeen vielä tekemään yllättävän monta toistoa. Jos treeniä tehdään jatkuvasti samalla teholla, samoilla painoilla ja toistoilla, ei lihaksilla ole mitään syytä kehittää ja vahvistaa itseään. Sen takia on tärkeää pitää nousujohteisuutta treeneissä yllä, ja laittaa lihakset tekemään enemmän töitä; raskaammat painot ja enemmän toistoja ovat tähän helpoimmat keinot. Myös liikkeiden suhteen jäädään helposti sinne omalle mukavuusalueelle; valitsemme usein aina treeniin juuri ne itselle mieluisimmat liikkeet, jotka saa takuuvarmasti tuntumaan ja jotka ovat kenties myös helppo suorittaa. Välillä voisi olla hyvä nimenomaan haastaa kroppaa itselle haastavammilla ja ei niin suosikki-liikkeillä. Harjoitus tekee mestarin!

3.Liian vähän unta ja lepoa
Tämä on se osa-alue, josta moni aktiivitreenaaja helposti tinkii tai sivuttaa. Ilman riittävää lepoa ei kuitenkaan tapahdu palautumista ja kehitystä! Aktiivisesti treenaavalla on unen tarve yleensä hieman enemmän, vähintään 8 h yössä olisi suositeltavaa. Näin kroppa saa riittävästi aikaa palautuakseen treeneistä ja kaikista muista päivän rasitteista. Kroppa ei ole kone, joka pystyisi päivästä toiseen rehkimään täysillä tehoilla, joten myös treeneistä vapaat lepopäivät tulee kuulua viikkoon! Useimmille suositus on, että viikossa olisi kaksi lepopäivää. Se ei tarkoita, että koko päivä röhnötettäisiin sohvalla, vaan normaalisti voi touhuilla kaikenlaista. Mutta varsinaista treeniä päivät eivät kuitenkaan pitäisi sisällään. Ilman riittävää lepoa treenitehot laskevat 100% varmuudella, eikä kropalla ole riittävästi aikaa "korjaantua". Myös jos tavoitteena on rasvanpoltto, ei väsynyt kroppa polta rasvaa tehokkaasti. Liian voimakas ja jatkuva väsymys luovat kropalle stressitilan ja stressihormoneilla on taipumus estää rasvan palamista.

4.Liian vähäinen ravinto
Yleinen virhe on syödä liian vähän, niin lihasmassaa hankittaessa kuin painoa pudottaessa. Varsinkin monille naisille on hankala ymmärtää, kuinka paljon kroppa tarvitsisi energiaa kehittyäkseen ja erityisesti hiilihydraatteja! Proteiinien saanti saattaa helpommin olla kohdillaan, mutta hiilihydraatteja tulee helposti vähemmän, mitä kroppa tarvitsisi. Salitreenissä keho käyttää ensisijaisesti energiaksi glykogeenivarastoja, eli "hiilihydraatti varastoja". Liian vähäisillä hiilihydraateilla, treeneissä voi olla puhti pois ja et pysty treenaamaan niin kovaa ja tehokkaasti! Erityisesti treenin jälkeen on tärkeää saada aterialla hiilihydraatteja, jotta treenin aikana huvenneet glykogeenivarastot saadaan taas täytettyä. Myös painonpudottajat menevät päivittäin helposti liian vähäisellä energiansaannilla. Kaloreiden ollessa liian alhaalla, aineenvaihdunta hidastuu, treenien teho laskee ja päivittäinen aktiivisuus huomaamattomasti vähänee. Kuuluisa säästöliekki-tila on juurikin vaarassa tulla päälle.

5.Treeni ei mene oikeaan osoitteeseen
Suoritatko liikkeitä vai treenaatko lihasta? Siinä on iso ero! Ylätaljon kiskominen ylhäältä alas umpimähkään saa aikaan eri asioita, kuin silloin kuin liike tehdään keskittyen selän lihaksilla. Aina olisi hyvä olla tietoinen, mihin lihaksiin tehtävän harjoituksen kuuluu kohdistua ja keskittää ajatukset liikkeen aikana täysin kyseisillä lihaksilla työskentelyyn. Väärät tekniikat lisäävät loukkaantumisriskiä ja epämääräinen heiluminen kuormittaa enemmän hermostoa, mikä taas hidastuttaa palautumista.

Jos löysit näistä jotain, mitä omalla kohdallasi voisit parantaa, tee se niin voit päästä etenemään kehityksen tiellä! :)

Emmi Juhala
Personal Trainer