Blogi - Miksi ryhmäliikunta-aikataulu muuttuu?

01.06.2018

Ryhmäliikuntakalenterimme muuttuu kolme kertaa vuodessa. Kalenteri jaksottuu kevät-, kesä- ja syysaikatauluun. Luonnollisesti kevään aikataulussa on hieman enemmän tunteja kuin muiden kausien aikatauluissa. Kesän aikataulu taas on kaikkein "kevyin" ja josta jää myös tunteja usein vielä tauolle kesän hiljaisimmiksi viikoiksi.

Aikataulujen rakentaminen on aikamoista palapeliä ja itse koen välillä ahdistusta ja sydämentykytyksiä sen suunnittelusta. :D

Monella on varmasti käynyt oman lempitunnin kanssa niin, että sitä ei enää löydykään seuraavan kauden aikataulusta. Haluankin nyt avata teille syitä, miksi muutoksia aikatauluihin tehdään.

Täyttöasteet

Aloitan aina aikataulun suunnittelun siitä, että katson kuluvan ja edellisten kauden kävijämääriä tunneilla. Kävijämäärät (täyttöaste) vaikuttavat eniten tuntien pysyvyyteen aikataulussa. Olette varmasti huomanneet, että jotkut tunnit pysyvät aikataulussa samoissa ajankohdissa vuodesta toiseen. Näiden hyvien täyttöastetuntien ympärille rakentuu sitten muu aikataulu.

Tässä vaiheessa mietin, että jokaiselle "prime time" ajalle (toki myös muillekin ajoille), eli 16.30 ja 17.30 lähtöihin on mahdollisimman erityyppisiä tunteja eri päiville. Maanantaista perjantaihin ei voi olla montaa esim. Terveselkä-tuntia samaan lähtöaikaan.

Kohderyhmä

Mikä on meidän kohderyhmämme, kenelle haluamme suunnata tuntimme. Aamupäivisin käy eniten eläkeläisiä, prime time aikaan enemmän työssäkäyviä ja myöhemmillä tunneilla sitten vaan ihan sekalaista sakkia.

Ohjaajat ja osaaminen

Harva ohjaaja on "kaikki ruokainen"! Lähes jokaisella ohjaajalla on jokin oman alueen erikoisosaaminen. Näitä pyrimme myös mahdollisuuksien mukaan käyttämään hyväksi. Minä olen hyvä esimerkki siitä, että oma osaamiseni on vahvaa esim. Pilateksessa ja joogassa, mutta taas tanssillisia tunteja ei onnistu tämän naisen ohjata. Kävimpä joskus muuten Zumbakoulutuksen, mutta yhtään zumbatuntia en koskaan ohjannut, enkä muuten ohjaakaan. :)

Toinen vaikuttava tekijä on tuntien lisenssit ja ohjaajalisenssit, jotka on rajattu vain tietyille ohjaajille. Kaikki eivät siis edes saa ohjata kaikkia tunteja.

Osa ohjaajista tekee ohjaustyötä toisen työn sivussa, joka rajaa heitä ohjaamaan vain tiettyihin aikoihin. Tai osa ohjaajistamme ohjaa myös molemmissa pisteissämme Nokialla ja Tampereella. Tämä rajaa myös mahdollisuuksia käyttää ohjaajiamme.

Harrastettavuus

Pyrimme aina myös siihen, että tunteja olisi mahdollista harrastaa useamman kerran viikossa. Ns. perustunteja pyrimme pitämään aikataulussa aina suurimman osan, tämän jälkeen tulee uutuudet tai pienemmälle kohderyhmälle suunnatut tunnit.

Sijaistusmahdollisuudet

Lähtökohtaisesti haluamme käyttää sijaistustarpeen sattuessa omia ohjaajiamme. Joudumme myös miettimään, että samoja tunteja ei olisi kahta päällekäin eri keskuksissa, jotta toisella tämän tunnin ohjaajalla olisi mahdollista sijaistaa tarvittaessa toista ohjaajaa. Aina me ei kyllä tässä onnistuta, ettei tulisi päällekäisiä tunteja. Koska samat tunnit toimivat usein samoissa ajankohdissa niin Nokialla kuin Tampereellakin.

Asiakastoiveet

Pyrimme aina ottamaan mahdollisuuksien mukaan asiakastoiveet huomioon. Palautteen antaminen ei siis koskaan ole turhaa. Niillä pystytte oikeasti vaikuttamaan aikatauluihin, mutta muistakaa että eniten pystytte vaikuttamaan tuntien pysyvyyteen niillä jaloillanne. Ja niiden jalkojen liikkeen täytyy tässä tapauksessa suuntautua sisään päin.

Harvoin pystymme yksittäisiä toiveita toteuttamaan, mutta mitä useampi antaa samasta asiasta palautetta, reagoimme siihen varmasti.

Vielä painotan palautteen annon tärkeyttä, niin negatiivisen kuin positiivisen. Emme myöskään turhaan sano aina tunnin jälkeen, että anna palautetta tunnista tai kysy jos jokin asia jäi vaivaamaan. Me oikeasti HALUAMME saada palautetta ja ihan oikeasti molempia. Vaikka tämä työ ei tunnukaan työltä, mutta teitä varten me siellä olemme, niin uskaltakaa kertoa jos jokin asia ei tunnissa miellyttänyt tai jos koit jonkin asian erityisen hyväksi.

Jos et palautetta uskalla antaa suoraan ohjaajalle, voit (ja pitää) antaa sitä joko vastaaville tai johdolle. Nokialla palautetta voi antaa Ilonalle ja Tampereella minulle.