Blogi - LUPAUKSISTA TAVOITTEISIIN

13.01.2020

Taas tammikuu. Uusi vuosikymmen. Uusi vuosi, uudet kujeet. Lupauksien, tavoitteiden asettamisen ja uusien alkujen kulta-aikaa. Monille uutena vuotena tehdyt lupaukset antavat motivaatiota ja intoa kokeilla uutta tai tsempata asioissa mihin suuntaan he haluavat elämäänsä viedä. Aloittaa kuntoilu, aloittaa uusi harrastus tai muistaa rentoutua arjen keskellä enemmän. Luvataan antaa aikaa perheelle tai ystäville, syödä vähemmän ulkona. Lista on loppumaton. Miksi sitten vuosi toisensa jälkeen lupaukset unohtuvat muutaman kuukauden kuluessa, tai eivät toteudu ollenkaan?
Osalle nämä edellä mainitut saattavat tuottaa ahdistusta, joka voi kääntyä itseään vastaan. Tavoitteet ovat herkästi liian ympäripyöreitä ja suuria, jolloin motivaatio loppuu ennen kuin tulosta lähtee kunnolla syntymään. Monet jättävät tämän takia tekemättä lupaukset ja eivät aseta itselleen tavoitteita, joista voisi avartua ihan uusi maailma.
Tässä postauksessa käymme läpi keinoja ja toimia, miten lupauksesta päästään tavoitteeseen, tai miten asetella itselleen sopiva lupaus / tavoite.
1. Mieti kulunutta vuotta, vuosikymmentä ja mieti missä onnistuit ja missä haluat muuttaa asioita.

Menneisiin ei kannata jäädä roikkumaan negatiivisessa valossa, mutta ne antavat hienon alusta oppimiselle ja kehittymiselle. Myös positiiviset asiat kannatta kirjata ylös. Missä asioissa olet kokenut onnistuneesi? Entä mitkä asiat haluat muuttuvan, jotta elämänlaatusi kohenee. Tee listaa positiivisista ja negatiivisista asioista ja lähde miettimään tavoitteita sen mukaan. Mitkä asiat kuluttivat sinua? mitkä toivat elämääsi energiaa ja hyvää oloa?

2. Arvota tavoitteesi. Aseta tavoite joka on oikeasti merkitystä elämääsi ja jonka vaikutus heijastaa eniten omaan arvomaailmaan ja itseesi, ei muihin.

Usein valitsemme tavoitteeksemme asioita, mitkä ovat ympäristön ja muiden ihmisten vaikutteista syntyneitä. Ajattelemme enemmän ympäristöä kuin itseä. Pudotamme painoa ulkonäöllisistä syistä, jotta sovimme paremmin muottiin, emme terveydellisistä. Mitä jos miettisit missä ja millainen haluat olla vuoden kuluttua? Ja lähdet asettamaan tavoitteita sen mukaan. Tavoitteet eivät aina tarvitse olla ympäristölle eniten näkyviä. Mitä jos tavoitteesi olisikin henkinen hyvinvointi ja kasvu, esimerkiksi itsenä hyväksyminen ja henkisen pääoman kasvattaminen? Tällaiset heijastuvat automaattisesti ympäristöön ja läheisiin positiivisessa valossa.

3. Pilko tavoite pieniin osiin.

Usein tavoite / lupaus on liian ympäripyöreä ja laaja, jolloin sen toteutuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja siitä luovutaan ennen aikojaan. Mitä jos pilkkoisit tavoitteet pieniin osiin, mitkä saattavat kuulostaa jopa naurettavilta. Tavoitteen saavuttaminen motivoi ja antaa boostia seuraavan askeleen suorittamiseen. Esimerkkinä voitaisiin käyttää yhtä yleisintä uudenvuoden lupausta; painonpudotusta. Yksi pienempi välitavoite siinä voisi olla liikuntaharrastuksen aloittamista ja tavoite olisikin; vuoden päästä harrastan liikuntaa jossain muodossa. Miten lähden purkamaan tavoitetta pienempiin osiin?

 Laadi lista liikuntamuodoista mitkä sinua kiinnostaa. Niitä voi olla yksi tai useampi.
 Ota yhteyttä sähköisesti, soittamalla tai paikan päällä ja varaa aika tutustumiselle.
 Jos laji kiinnostaa kokeile muutaman kerran, tai vaihda lajia.
 Jatka harrastamista, houkuttele joku mukaasi vaikka kaveriksi.

4. Aseta aikataulu ja seuraa tavoitteiden toteutumista.

Kun saat pilkottua suuremman tavoitteesi pienempiin osiin, voit miettiä missä ajassa haluat tavoitteen toteutuvan. Aseta realistinen aikataulu, mikä on mahdollista tämän hetkisessä elämässäsi. Jos vaikka tavoitteenasi on 10 kg painonpudotus tämän vuoden aikana, mieti paljon olet valmis uhraamaan aikaa ja vaivaa siihen. Aseta 2-3 kuukauden välein välitavoitteita ja jos et saavuta niitä, tee muutoksia elämäntapaasi, jotta tuloksia lähtee tulemaan. Muuta ruokavaliota, lisää liikuntaa, mieti onko stressi esteenä painon putoamiselle. Tee konkreettisia toimenpiteitä. Muutos vaatii toimintaa.

5. Kirjoita kaikki edellä mainitut ylös.

Tavoitteita, toiveita ja lupauksia helposti pyörii mielessä jatkuvasti. Mitä jos kirjoittaisit ne ylös tai sanoisit ne ääneen? Silloin niistä tulee todellisia, ei vain ajatuksen tasolla olevia pohdiskeluja. Kun ajatukset ovat sanoina, alkaa alitajuntamme herkemmin työstämään niitä eteenpäin osittain jo itsestään. Aseta liikuntapäiväkirja tai ravintosuunnitelma jääkaapinoveen tai työpöydälle muistuttamaan tavoitteistasi.

Ihanaa alkanutta vuotta kaikille! <3

Roosa

Blogi - Vaikuta joulukiloihin!

16.12.2019

Joulukilot


”Onneksi joulu on vain kerran vuodessa”- toteamus on hyvin yleinen. Jouluun kuuluu monenlaiset perinteet ja juhlinnat, jotka alkaa jo marraskuun alussa virallisen pikkujoulukauden avajaisten merkeissä. Kutsuja satelee pikkujoulujen lisäksi erilaisiin glögi-iltoihin, jolloin nautiskellaan pipareita, torttuja ja suklaata - hurja määrä kaloreita jos tähän rumbaan lähtee mukaan. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto kerää ihmiset TV-ruutujen äärelle pienten, mutta usein kaloripitoisten juhlaherkkujen kera. Jo alkoholissa pelkästään on lähes sama kalorimäärä (7 kcal/g) kuin rasvassa (9 kcal/g), siihen päälle muutama konvehti (n. 50 kcal/kpl) ja torttu (n. 300-400 kcal/kpl) aikamoinen määrä.

Näitä kun keräillään pitkin joulukuuta eskaloituen jouluviikkoon jatkuen uuteen vuoteen niin kyllä vaan kehoon kerääntyy ylimääräistä massaa. Ruoansulatus menee varmasti sekaisin jos syödään vuorotellen rasvaa ja sokeria, suolaista ja makeaa, jotka huuhdellaan punaviinillä ja terästetyllä glögillä. Päivän kaksi keho kestää, mutta anna sille armoa. Ruokailujen lomassa kannattaa ulkoilla vaikka hautausmaakävelyllä. Huilaa ja lepää sopivassa suhteessa. Leiki lasten kanssa. Jos jouluna olisi lunta, pulkkamäki olisi aivan loistavaa suklaansulatus liikuntaa. Joulukiloja hallitset parhaiten päättämällä kuinka pitkä sinun joulusi on. Koska se alkaa ja milloin se päättyy.

Jouluna saa herkutella, mutta kannattaa säästää herkuttelut sinne jouluaattoon ja joulupäivään päättyen tapaninpäivään. Siitä varaslähtö uuteen vuoteen ja kevennettyyn ruokavalioon. Vuodenvaihde on loistava ajanjakso aloittaa ns. Puhtaalta pöydältä ja antaa keholle mahdollisimman terveellistä, hyvin sulavaa ja puhdasta ravintoa. Herkuttelurumba kannattaa katkaista mahdollisimman pian sen alkamisesta, sitä helpompaa se tulee olemaan.

Tsemppiä just sulle ja mukavaa joulunodotusta, 
Personal Trainer Piia 

Blogi - Uupuminen, ylirasitustila, burnout ja loppuunpalaminen

11.10.2019

Nykypäivänä näihin otisikkoaiheisiin törmää jo liiankin usein!

Itse tiedän tästä tilasta omakohtaisten kokemusten kautta paljon ja törmään aiheeseen yhä useammin myös asiakkaiden kohdalla.

Enää ei välttämättä asiakkaille suunnitellakaan treeniohjelmaa vaan suunnitellaan palautumisohjelma. Kiireisessä arjessa, parhaillaan ruuhkavuosissa, ei osata enää pysähtyä samalla tavalla kuin aikaisemmin. Ihmismieli ja keho vaatii ihan samalla tavalla huoltoa, kuin vaatii autokin. Ilman säännöllisiä huoltoja, auto tuskin toimii kovin pitkään. Öljy loppuu, jarrupalat kuluu... Ihan samalla tavalla kuluu mieli ja keho, mikäli et pidä palautumisesta huolta.

Koska olet viimeksi viettänyt ihan kokonaisen vapaapäivän? Pysytellyt sisätiloissa, niissä pieruverkkareissa, tukka sotkussa ja ehkä jopa hampaat pesemättä.

Usein vapaapäivät täyttää kaikella mieleisellä ja kivalla tekemisellä, kun kerrankin niitä on aikaa tehdä. Tämä kuitenkin ajan saatossa kostautuu, sillä keho ja mieli vaativat niitä pieruverkkaripäiviä. Mieluiten yhden viikkoon! Viikonloppuna on myös mukava ottaa pari lasia viiniä, jolloin pystyy paremmin rentoutumaan. Mutta oletko koskaan miettinyt, paljonko illalla otettu yksikin viinilasillinen vaikuttaa seuraavan yön uneen? Enemmän kuin uskotkaan! Uskalla jättää pieruverkkaripäivää edeltävänä iltana se lasillinen viiniä ottamatta, jotta saat seuraavana päivänä kehon ja mielen palautumaan paremmin yhteistyössä unen kanssa.

Muista myös jaksoittaa liikkumistasi! Aina ei voi tehdä samaa treeniä, lenkkiä, jumppaa. Liikunnassa tulee pitää myös palauttavia kausia. Samalla tavalla kun urheilijat jaksoittavat harjoitteluaan, tulisi tavan liikkujankin sitä tehdä. Kestävyys-, lihaskunto-, kehonhuolto- ja liikkuvuus-, sekä ylimenokausi. Ylimenokaudella tarkoitetaan, että treenaat jos huvittaa, mutta harjoitusten tulee olla kevyitä ja palauttavia.

Näihin jaksoitus ja palautumisasioihin kannattaa kysyä ihan rohkeasti apua liikunta-alan ammattilaiselta. Usein se palautumiskausi on kaikkein haastavin.

Näin loppuun haastankin sinut PIERUVERKKARI-haasteeseen! Eli yksi päivä viikosta pelkkää palautumista, rauhoittumista ja oleilua, pystyisitkö siihen?

Ihanaa viikonloppua!

❤Siina