Mikä ihmeen kuona-aine?

01.02.2018

MIKÄ IHMEEN KUONA-AINE?

Lihaksella on yksi ainut tehtävä, supistuminen, joka aiheuttaa liikkeen. Supistuakseen lihas tarvitsee polttoainetta, eli energiaa, jota saamme ravinnosta. Polttoaineesta syntyy polttojätettä, jota kutsumme kuona-aineeksi.

Miten se käytännössä tapahtuu?

Keho muuttaa syömämme ruoan energiaksi ja keho prosessoi sen ATP:ksi (Adenosiinitrifosfaatti). ATP:tä voidaan kutsua lihassolun bensaksi. ATP on lihassolun ainoa energianlähde. Sitä on lihaksissa vain vähän, ja se on käytetty nopeasti loppuun. Kun lihassolu supistuu, se käyttää ATP:n. Se mitä jää käytön jälkeen jäljelle, on kuona-aine, eli palamisjäte. Yleisin näistä on kaikkien joskus kuulemma maitohappo. Suurimmaksi osaksi kuona-aineet poistuvat elimistöstämme laskimoverenkiertoa pitkin, joka hikoillaan tai lasketaan pois vessaan.

Mitä tapahtuu, jos kuona-aine ei poistukaan kehosta?

Elimistö ei aina pysty poistamaan kaikkia kuona-aineita hikoilemalla tai vessaan laskemalla. Tällöin lihas kireytyy, jolloin se on varastoinut kuonaa, jota elimistö ei ole pystynyt poistamaan. Tästä syntyy lihasjumi, joka johtaa lihaksen lyhenemiseen.

Miksi kuona jää lihakseen?

Kovan treenin jälkeen tarvitaan palauttavaa harjoittelua, koska oma keho ei pysty automaattisesti poistamaan kovasta harjoittelusta aiheutunutta suurta kuonan määrää. Myös pitkään jatkuneet staattiset asennot (esim. Istumatyö), aiheuttavat kuona-aine kertymiä. Yleisimmät näistä ovat niska-hartia seudun jumiutuminen ja ns ”emännän kyhmy”.

Siina Uotila
Liikunnanohjaaja
Personal Trainer